Tett på styrelederen

PASSION: - Hvis du liker det du holder på med, er det ufattelig mye enklere å bli god, sier styreleder i BEWI Invest, Stig Wærnes. Foto: Doxacom.
Da revisor Stig Wærnes ble spurt om han kunne tenke seg «noe skikkelig arbeid», var han ikke sen om å takke ja. – Jeg har lært veldig mye av Svenn (Bekken, red.anm.), sier han, og forklarer hvorfor han mener det er viktig å være litt «toillat» for å lykkes.

– Å forlate BDO i 2020 var et stort valg for meg. Jeg hadde mange gode år der, men invitasjonen til å være tettere på i BEWIs neste epoke av reisen var spennende. Jeg ble rett og slett forespurt om jeg kunne tenke meg «noe skikkelig arbeid», som Frøyværingene kaller det, forteller Stig med et smil.

» Hvis du liker det du holder på med, er det ufattelig mye enklere å bli god.

Ingenting er umulig
Frøyværingen han sikter til er gründer og tidligere administrerende direktør Svenn Bekken. Gjennom sin stilling i BDO, hadde Stig bistått Svenn som revisor og rådgiver i mange år allerede. Han visste dermed hva han gikk til.

– Som rådgiver lærer du av kundene dine. Og jeg lærte veldig mye av Svenn. «Ingenting er umulig» sa han, og ba meg fokusere på mulighetene i stedet for begrensningene.

INGENTING ER UMULIG: – Som rådgiver lærer du av kundene dine. Og jeg lærte veldig mye av Svenn Bekken (midten). «Ingenting er umulig» sa han, og ba meg fokusere på mulighetene i stedet for begrensningene.

Det var noe annet enn revisorverdenen han kom fra. For der Svenn så muligheter, var Stig trent til å fokusere på Finanstilsynets begrensninger. Og en kreativ revisor er som kjent en dårlig revisor, noe som stadig utfordret Stigs tankegang.

– Jeg ser mange av de samme kreative kvalitetene i Christian Bekken som leder selskapet dag. Selv om jeg er en voksen mann, har jeg lært mye av deres måte å tenke strategi på, forteller han.

» Det er en enorm gjennomføringskraft her.

Gjennomføringskraft
Da Stig ble kjent med selskapet første gang som rådgiver, hadde BEWI én fabrikk på Frøya. I dag er BEWI Invest et internasjonalt industrielt investeringsselskap med til sammen mange tusen ansatte i porteføljeselskapene, en utvikling han tilskriver nettopp selskapenes kreativitet i kombinasjon med evnen til å gjennomføre.

BRØDRENE: Geir og Svenn Bekken foran Havheim Pensjonat som de tok over fra 1. januar 1976. Før dette hadde brødrene Geir og Svenn vært ute i verden for å skaffe seg kunnskap og yrkeserfaring. Når de valgte å dra tilbake til Frøya for å begynne med noe for seg selv var det pensjonatet de startet med.

– Det er en enorm gjennomføringskraft her. Det er det som skiller selskapet fra andre. Det er mange som har kreativitet, men uten evnen til å gjennomføre stopper det opp, sier han.

Når man har et skikkelig fremoverlent team, er det ikke alt som kan gjennomføres like raskt som alle ønsker seg. Han mener derfor at en viktig del av jobben som styreleder noen ganger er å dempe og roe ned tempoet litt.

– Da er det bra at vi er litt forskjellige. Selv om vi skal oppnå mye, er det viktig å ha god governance-struktur og sørge for å få med seg folkene på veien. God dynamikk, tillit og gjensidig respekt gjør at det fungerer, forklarer han.

Gitarist

GJENNOMFØRINGSKRAFT: Da Stig ble kjent med selskapet første gang som rådgiver, hadde BEWI én fabrikk på Frøya. I dag er BEWI Invest et internasjonalt industrielt investeringsselskap med til sammen mange tusen ansatte i porteføljeselskapene.

Å være styreleder i et så ambisiøst selskap som BEWI Invest er ingen ni til fire-jobb, og vi lurer derfor på hvordan Stig kobler av og finner motivasjonen sin?

– Man lærer etter hvert hva det er som gjør at du klarer å holde koken over mange år. For min del handler det om å ha noe som gir litt avstand til det man holder på med på jobb, forteller han.

For Stig er det i musikken han finner sitt frirom. Han var en aktiv musiker da han vokste opp, og spiller fortsatt, om enn på et lavere nivå enn før.

– Jeg kan ikke sitte og spille gitar samtidig som jeg grubler på en transaksjon, forklarer han og mimrer tilbake til starten på en ungdomstid som omreisende musiker.

Kastet notene
Det var egentlig piano familien ville han skulle spille. Men en oppmerksom pianolærer skjønte fort at dette ikke var riktig match. Hun anbefalte derfor å heller finne noen kompiser å spille med. Det gjorde Stig.

– Vi kastet notene og spilte musikk vi likte. Vi øvde kanskje fire til fem timer om dagen, og bare på de låtene vi syntes var aller kulest, forteller han.

Og kanskje var det akkurat det som var nøkkelen til suksess. Bandet hans, The Passengers, vant i hvert fall trøndersk mesterskap i rock i 1988, samt en nasjonal konkurranse i regi NRK, og deltok på en plateutgivelse samme år. De turnerte rundt om i landet i noen år. Stig har i etterkant også vært med i andre prosjekter med plateinnspillinger. Opplevelsene gav erfaringer som han har tatt med seg også over i næringslivet.

– Hvis du liker det du holder på med, er det ufattelig mye enklere å bli god. Det være seg på fritiden eller i næringslivet, stadfester han.

» Det er mer følelser utenpå, passion og raushet her.

THE PASSENGERS: Som ungdom turnerte Stig Wærnes og kompisene hans med bandet The Passengers. De vant både trøndersk mesterskap i rock, samt en nasjonal konkurranse i regi av NRK. Det ble etter hvert mange konserter på slutten av 80- og begynnelsen på 90-tallet. På den tiden spilte bandet på de fleste klubbene i Trondheim, enten alene eller sammen med andre band. The Passengers spilte blant annet support og på festivaler sammen med Jokke & Valentinerne og DumDum Boys. Fra venstre Morten Fredheim, Stig Wærnes, Paul Henriksen og Lars Otto Lyng.

ABSOLUTT POTENSIALE: Bandet var med på plateutgivelser i regi av NRK i forbindelse med seier i NRK og musikkmagasinet Beats demokonkurranse «Absolutt potensiale» (bilde av coveret), samt noen andre utgivelser.

Litt «toillat»
Hva som gjør den enkelte god fasinerer revisoren som valgte å kaste notene som ungdom. I BDO lærte han at «smarthet» ikke er fellesnevneren til de som lykkes i toppidrett og næringsliv. Kanskje noen ganger tvert imot.

– De beste viste seg å heller være litt «toillat» som vi sier på trøndersk: De tenker at alt er mulig, og gir litt blaffen i hva andre tenker om dem, forteller han.

Og kanskje var det nettopp det Stig fant igjen i møtet med Svenn Bekken og BEWI Invest. En ukuelig vilje til å få ting til å skje, iblandet en god porsjon medmenneskelighet.

– Det er noen kjerneverdier i BEWI Invests eierskap som jeg tror alle som jobber tett på kjenner på. Det er mer følelser utenpå, passion og raushet her. Og da kan man også tåle litt mer, avslutter han.

HAR LÆRT MYE AV SVENN: Stig Wærnes hadde vært finansiell rådgiver for BEWI og tidligere administrerende direktør Svenn Bekken i en årrekke før han ble styreleder. Foto: Herman Lersveen og Doxacom.

Dette intervjuet ble gjennomført i februar 2024.

Del på sosiale medier: