Fiizk er et av BEWI Invests porteføljeselskaper. Med sine egenutviklede tekniske tekstiler, semilukkede oppdrettsmerder og digitale tjenester leverer de fremtidens løsninger til oppdrettsbransjen.
– En viktig driver for oss er å kunne levere løsninger som er kommersielt lønnsomme for kundene å investere i, uten at man er avhengig av utviklingskonsesjoner, sier Bård Skogstad.
» De deler vårt syn på at semilukkede merder for eksempel er en del av den fremtidige løsningen for oppdrettsnæringen
Fremoverlente
Han er CFO i selskapet, som er et resultat av flere oppkjøp og sammenslåinger. I dag eier BEWI Invest om lag 40 prosent av Fiizk, hvor rundt 90 ansatte er fordelt på hovedkontoret i Trondheim, og avdelingskontor og fabrikker i Bergen, Ålesund og Valsnes.
– BEWI Invest har valgt å gå tungt inn i Fiizk. Vi opplever at det er fordi de deler vårt syn på at semilukkede merder er en del av den fremtidige løsningen for oppdrettsnæringen, forteller han og legger til:
– Det er noen opplagte fellesnevnere mellom de to selskapene. Begge er ambisiøse og fremoverlente. Opptatt av å gripe muligheter og villige til å ta risiko. Og så er det høy havbruks- og sjømatkompetanse som gjør at vi snakker samme språk.
Sterkt fellesskap
1564 METER OVER HAVET: Her er Bård og kona Wenche på toppen av Slogen i Hjørundfjorden.
– Vi var på Saksa dagen etter (1073 meter over havet). Det var en betraktelig enklere tur selv om Slogen-turen satt i beina fra dagen før, sier Bård (foten av Saksa på midten til høyre). Foto: Privat
I dag sitter det styremedlemmer på tvers av selskapene i BEWI Invest-strukturen, noe som gjør at man får tilført kompetanse mellom porteføljeselskapene. Og økonomiavdelingene i BEWI-familien samles for å diskutere felles problemstillinger og nye lovkrav.
I det daglige er Bård likevel opptatt av å skille det operative arbeidet fra de eiermessige forholdene. Fiizk har nemlig nettopp vært gjennom en tøff periode, hvor fokus og prioritering har vært avgjørende for selskapets overlevelsesevne.
– 2022 ble et svært krevende år. Først hadde vi noen tekniske utfordringer som medførte at to av våre semilukkede merder havarerte, forteller han, og legger til at dette heldigvis skjedde før det var kommet fisk i merdene.
» Det var avgjørende å ha en sterk eier som BEWI Invest i ryggen.
Lakseskatt-bomben
BÆREKRAFT: – Vi har produkter som bidrar til mer bærekraftig oppdrett med redusert dødelighet og økt fiskevelferd, sier Bård Skogstad om Fiizk sine semilukkede oppdrettssystem. Foto: Fiizk
– På toppen av dette kom lakseskatten som gav full stopp i nysalget. Mens vi ved inngangen av 2022 hadde en ordrereserve på 150 millioner norske kroner, var den på null kroner året etter.
Bård beskriver den påfølgende tiden som både slitsom og krevende. Datterselskaper i Fiizk ble slått konkurs, antall ansatte ble mer enn halvert, og situasjonen slet på hele organisasjonen. Det var derfor en lettelse når ny finansiering kom på plass i 2023, og man kunne begynne å se fremover igjen.
– Det var avgjørende å ha en sterk eier som BEWI Invest i ryggen når dette skjedde. Det fins nok andre aktører som hadde kastet kortene lenge før, sier han.
Velprøvd teknologi
Nå er det fullt fokus på å bygge opp igjen tilliten i markedet. Vise at man har de nødvendige finansielle kreftene, de riktige sertifiseringene, og produkter med høy kvalitet. Noe han mener de helt klart har.
Selskapet kan nemlig vise til flere semilukkede merder i operativ drift ute hos kunder enn noen andre leverandører, samt lang fartstid innen produksjon og salg av blant annet luseskjørt og digitale løsninger som sikrer økonomisk og biologisk produksjonskontroll.
FIIZK: Ett av BEWI Invests porteføljeselskaper. Med sine egenutviklede tekniske tekstiler, semilukkede oppdrettsmerder og digitale tjenester leverer de fremtidens løsninger til oppdrettsbransjen. Illustrasjon: Fiizk
– En viktig lærdom er at vi i en periode hadde litt for stor utviklings- og veksttakt. Vi utviklet for eksempel de semilukkede merdene underveis i leveransen og endte opp med for stor grad av skreddersøm. Det viste seg dessverre å være oppskriften på merarbeid som gagnet verken kundene eller oss, forklarer han.
– Det positive er at vi i hvert fall ikke står i ro. Vi har produkter som bidrar til mer bærekraftig oppdrett med redusert dødelighet og økt fiskevelferd. Med de endringer vi har iverksatt, mener jeg vi er godt posisjonert til å hjelpe kundene til å lykkes.
» Jeg får energi når jeg føler at vi får til ting på jobben.
Fiske, men helst ikke jakt
Endring og omstilling er ikke noe nytt for Bård. Før han kom til Fiizk, arbeidet han med en rekke selskaper i en utviklings- og oppbyggingsfase. Det være seg organisk vekst, børsnotering, salg eller andre former for å ta steget videre.
– Jeg får energi når jeg føler at vi får til ting på jobben. At vi oppnår det vi mener vi skal, forteller han.
Omstillingserfaring til tross ‒ den handlekraftige økonomen er ikke like mye hardhaus når det kommer til privatlivet. På fritiden liker han seg best i skogen, marka og på fjellet. Fiske gjør han gjerne. Men når det kommer til jakt, overlater han helst skytingen til andre.
– Jeg er gjerne med en kompis når han går på jakt, for selskapets og naturopplevelsens skyld. Men da stiller jeg helst som «hund», ler han, før han haster tilbake til ventende arbeidsoppgaver.
FISKE, MEN HELST IKKE JAKT: På fritiden liker Bård Skogstad seg best i skogen, marka og på fjellet. Fiske gjør han gjerne. Men når det kommer til jakt, overlater han helst skytingen til andre. Foto: Privat