Fra kokk til nøkkelspiller i sjømatnæringen

BROBYGGER: En sentral del av Roy Angelviks virke i BEWI Invest er i skjæringspunktet mellom politikk og næringsliv. Foto: Doxacom.
Med en karriere som spenner fra kokk og restauranteier til statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, har Roy Angelvik bygget en unik kompetanse i skjæringspunktet mellom politikk og næringsliv. I dag bruker han denne erfaringen som forretningsutvikler i BEWI Invest, der han bidrar til å styrke Norges sjømatnæring – en av landets viktigste eksportnæringer.

Angelvik startet sin yrkeskarriere som kokk og tok fagbrev i 1994. Han var medredaktør da Kokkenes Mesterlaug ga ut kokeboken «Matgleder fra Trøndelag» i 2002, og etablerte egne virksomheter innen restaurant, catering og kantinedrift.  

I 2015 ble han politiker på fulltid som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet. Denne bakgrunnen gir Angelvik en verdifull innsikt i de utfordringene en møter i næringslivet, og behovet for samarbeid med myndighetene.  

Brobygger mellom politikk og næringsliv
En sentral del av Angelviks virke i BEWI Invest handler om å styrke dialogen mellom sjømatnæringen og politiske beslutningstakere. Han understreker at politisk risiko er en betydelig utfordring for norsk næringsliv. 

– Norsk næringsliv, og spesielt sjømatnæringen, er helt avhengig av forutsigbarhet og gode rammevilkår for å kunne vokse og bidra til samfunnsutviklingen, forklarer han. 

Som styreleder i Havbruksleverandørene representerer han teknologi- og tjenesteleverandører i flere sektorer, inkludert havbruk, maritim industri, og olje og gass. Rollen innebærer tett samarbeid med politikere på både lokalt og nasjonalt nivå. 

–  Jeg møter ofte beslutningstakere på Stortinget og andre viktige arenaer for å gi dem innsikt i hva som skjer i næringen. Dette er avgjørende for at de skal kunne fatte velinformerte beslutninger som påvirker næringen vår, sier han.  

Angelvik understreker at næringen ikke bør henvende seg til myndighetene bare for å klage eller fremme egne ønsker, men også være en aktiv bidragsyter til å oppdatere dem på behov og muligheter. 

– Historiefortelling er nøkkelen. Ved å dele vår historie på en tydelig og ærlig måte, skaper vi forståelse for hva vi gjør og hvorfor det er viktig, sier Angelvik.  

STATSSEKRETÆR: Roy Angelvik representerer Norge ved inngåelse av en viktig handelsavtale innen fiskeri i Murmansk, Russland.  Foto: Privat

Dyrevelferd og kunnskapsdeling 
Dyrevelferd står høyt på agendaen for Roy Angelvik, som mener at fisken må være i sentrum for all produksjon. 

– Vi driver med dyrehold, og det er avgjørende at fisken behandles på en måte som ivaretar dens behov. Norge har en unik kompetanse på dette området, og vi må fortsette å utvikle oss, sier han. 

For å oppnå dette, understreker Angelvik at samarbeid og kunnskapsdeling er essensielt, både internt i næringen og mellom næringen og myndighetene. 

– De som sitter på Stortinget kommer fra ulike deler av landet, og vi kan ikke forvente at de kjenner til detaljene i det vi gjør. Derfor må vi investere tid og ressurser i å formidle kunnskap, både til beslutningstakere og til samfunnet ellers. Hver bedrift har et ansvar for å vise hvordan de bidrar til verdiskaping, sier han. 

Angelvik fremhever videre at det handler om å bygge stolthet og formidle næringens betydning for Norge. 

– Marit Bjørgen ba aldri om unnskyldning for å vinne gull, og slik bør vi også stå frem. Vi må være ærlige, forklare hvorfor vi er gode, hvorfor vi gjør det vi gjør, og hvordan vi gjør det. Det handler ikke om å skryte, men om å dele vår historie, utdyper han. 

SJØMATMESSE: I rollen som statssekretær var Roy Angelvik ofte på reisefot. Her åpner han sjømatmessen i Agadir, Marokko, i 2019 – et viktig ledd i å fremme norsk sjømat internasjonalt.

Foto: Privat

Omdømme og historisk forankring 
Et annet hovedfokus for Angelvik er å styrke sjømatnæringens omdømme. Han påpeker at ensidig mediedekning ofte skaper et feilaktig bilde av næringen. 

– Overskriftene handler ofte om mangemillionærer, skatt og arvinger som flytter til Sveits. Dette skygger for de positive verdiene vi skaper, som arbeidsplasser, bygging av skoler, barnehager og idrettsanlegg – resultater av vekst og aktivitet i lokalsamfunnene, forklarer han. 

Angelvik mener at for å motvirke dette, må næringen ta eierskap til sin egen historie og investere i å formidle den på en troverdig og engasjerende måte. Dette er avgjørende for næringens «license to operate» – samfunnets aksept og forståelse for hvorfor sjømatnæringen bør få drive sin virksomhet. 

Han trekker frem BEWI som et eksempel på hvordan dette kan gjøres: 

– BEWI startet på Frøya i 1980 med produksjon av 5000 fiskekasser i året. I dag er vi en ledende aktør innen fiskeemballasje og teknologi for bærekraftig sjømatproduksjon. Vi har vært gode på å opprettholde stolthet og kultur innad i bedriften, men nå jobber vi også med å dele dette eksternt. Vi jobber kontinuerlig med å dele vår historie gjennom sosiale medier, dialog med journalister og invitasjoner til politikere og skoler, forteller han. 

Angelvik trekker også paralleller til landbruket, som har en sterk forankring i norsk identitet. 

– Folk aksepterer landbruksstøtte, oljeutvinning og strømproduksjon som nødvendigheter, fordi de er en del av norsk identitet. Sjømatnæringen, som eksporterer 98 prosent av produksjonen, oppleves derimot ofte som fjern i hverdagen. Når folk går i butikken, ser de bare et produkt i fiskedisken. De tenker sjelden på at dette er en del av vår historie og identitet, sier Angelvik. 

Han påpeker at sjømatnæringen har vært for opptatt av produksjon og verdiskaping, uten å anerkjenne viktigheten av å formidle røttene og betydningen av næringen. 

– Historisk sett har sjømatnæringen hatt en like viktig rolle som landbruket, forklarer han og trekker frem et konkret eksempel: – Nidarosdomen ble bygget med midler fra salg av klippfisk og tørrfisk, og norsk sjømat har vært en hjørnestein i århundrer. 

HAR ALLTID LØPESKOENE MED: Roy Angelvik er en ivrig løper om alltid finner tid til noen kilometer, selv når han er på reise.

Foto: Privat

Teknologiens rolle i bedre fiskehelse 
Angelvik ser store muligheter i teknologiske løsninger som kan forbedre fiskehelsen og redusere miljøbelastningen, og BEWI Invest er en pådriver for slike løsninger.  

Som en ledende leverandør av fiskeemballasje i EPS (ekspandert polystyren) har BEWI utviklet løsninger som kan redusere miljøpåvirkningen, blant annet ved å minimere vannutslipp fra lastebiler. Til tross for at disse løsningene har vært tilgjengelige i flere år, har implementeringen vært treg. Dette skyldes både manglende pådriv fra myndighetene og en oppfatning i næringen om at det er for kostbart og krevende. Her kunne bedre samarbeid og felles innsats gjort en betydelig forskjell. 

Sammen med Sinkaberg-familien på Rørvik, som har spesialisert seg på drift av nedsenkbare merder, har BEWI oppnådd imponerende resultater. 

– Ved å senke merdene under lusebeltet oppnår vi bedre fiskehelse, ingen behov for lusebehandling, og fisk av svært høy kvalitet, forteller Angelvik. 

Et annet eksempel på innovasjon i BEWI’s portefølje er FiiZK, som utvikler storskala lukkede oppdrettsanlegg. Disse anleggene eliminerer behovet for lusebehandling, forbedrer fiskehelsen og øker overlevelsesraten, samtidig som de sikrer fisk av høy kvalitet. 

Angelvik påpeker at deling av denne typen kunnskap mellom aktører er avgjørende for å skape bedre løsninger: 

– Vi må tåle at naboen lykkes og dele erfaringer. Samarbeid er nøkkelen til å nå felles mål, sier han.  

Han erkjenner imidlertid at høye investeringskostnader kan være en barriere, og peker på at samarbeid mellom myndigheter og næringsliv er avgjørende for å gjøre ny teknologi mer tilgjengelig. 

– Vi har verktøyene for å produsere bedre, men vi trenger drahjelp fra myndighetene for å gjennomføre dette i stor skala, sier han. 

Veien videre for norsk sjømat 
For Angelvik ligger fremtiden til norsk sjømatnæring i økt foredling i Norge, styrket omdømme og bærekraftige produksjonsmetoder. Ved å bearbeide fisken før eksport kan næringen både redusere klimafotavtrykket og øke verdien av produktene. 

– Vi har ikke vært flinke nok til å fremheve produktene våre på en måte som gir oss høyere priser. Økt foredling her hjemme vil ikke bare skape arbeidsplasser, men også bidra til å bygge stolthet og styrke omdømmet til norsk sjømat, sier han. 

Angelvik understreker at dette krever et tett samarbeid mellom næring og myndigheter. 

– Myndighetene må legge til rette for at foredling i Norge blir økonomisk gjennomførbart, selv om det innebærer høyere kostnader på kort sikt. Dette vil styrke både lønnsomheten og bærekraften i næringen, sier Angelvik. 

Han avslutter med en oppfordring til sjømatnæringen om å ta eierskap til sin egen historie og dele den med verden. 

– Norsk sjømat har en fantastisk historie og enorm verdiskaping. Nå er tiden inne for å dele den med verden, bygge stolthet og sikre at vi forblir en ledende aktør på det internasjonale markedet. 

VARIERT BAKGRUNN: Angelvik i rollen som kokk under åpningen av Ægirsalen på Hitra i 2006, og som statssekretær under EU-toppmøtet i Sofia i 2018.  Foto: Privat

Del på sosiale medier: